To niepowtarzalne wino powstało w posiadłości, w której produkuje się Sauternes Grand CRU Classé– znakomite słodkie wina i niezależnie od tego, iż nosi skromną nazwę apelacji Bordeaux jest wyjątkowe.
Powstało z kupażu: Sauvignion Blac i Semillion. Winorośl średnio ma 35 lat. Posiada certyfikat produkcji biologicznej od 1996 roku.
Winorośl jest uprawiana na podłożu żwirowo piaszczystym z warstwami żwirowo gliniastymi.
Wyłącznie ręczne zbiory.
Sposób produkcji: 80% procesu fermentacji odbywało się w beczkach dębowych po dojrzewaniu Sauternes Chateau Guiraud 1er Grand Cru Classé i 20% w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Fermentacja trwała około 3 tygodni. Po tym etapie wino dojrzewało w dębowych beczkach przez okres średnio 7 miesięcy na własnym osadzie.